top of page
Caută

Invatarea unei limbi straine

  • Poza scriitorului: Laura
    Laura
  • 13 ian. 2024
  • 2 min de citit


Invatarea rapida a unei limbi straine presupune un angajament serios si o abordare eficienta. Iata cateva sfaturi de urmat:

  • Deschidere catre limba. Invata sa inveti: Fii dispus sa te confrunti cu diverse sunete, pronuntii variate, dificultati lingvistice, atat la nivel de intelegere, cat si de gramatica si ortografie. Fii deschis pentru a intelege subtilitatile limbii si ai rabdare cu tine insuti. O limba straina nu se va invata niciodata fara rabdare si fara flexibilitate. Atunci cand invatam o limba straina, trebuie sa o traim.

  • Imersiune constanta: Incearca sa te inconjori cu limba cat mai mult posibil in activitatile cotidiene. In timpul liber, asculta muzica, urmareste filme, seriale, YouTube, podcast-uri, citeste carti, articole sau orice iti cade in mana. Exista, de asemenea, o multime de resurse online gratuite pentru invatarea limbilor. Foloseste aplicatii interactive si platforme de invatare. Imersiunea in limba este prioritatea practicii gramaticii. Chiar daca nu suna didactic, experienta a demonstrat ca o gramatica buna, fara capacitatea de a intelege un mesaj oral si a te putea exprima, este zero. Evident, avem nevoie de o gramatica buna si corecta pentru a ne putea exprima, insa invatarea unei limbi precum franceza este in primul rand despre a imita interlocutorul, a imita intonatia si mimica acestuia, urmate de pronuntie. Poti sa o faci intr-un mod ludic, sa asculti un podcast in franceza in timp ce faci sport sau conduci, sa incerci sa gatesti o reteta franceza cu explicatii in franceza, sa citesti benzi desenate daca te pasioneaza, sa gandesti macar 5 minute pe zi in limba franceza, iar apoi sa verbalizezi prin inregistrari audio, de exemplu. Am avut cursanti care si-au creat un grup de WhatsApp si si-au monitorizat singuri progresul timp de 30 de zile, de la ziua 1 cand si-au stabilit obiectivele de invatare si au inregistrat primul mesaj audio sub forma unui jurnal cotidian (buna! este ziua X, ora Y si astazi voi face Z sau am facut W etc.) pana la ziua 30 cand au comparat primul mesaj audio cu ultimul, care a devenit din ce in ce mai complex.

  • Ascultarea constanta in mod pasiv: Incearca sa asculti in fiecare zi cel putin 30 de minute de limba franceza, pot fi dialoguri simple, stiri, muzica sau podcast-uri. Pentru inceput nu conteaza ca nu intelegi, doar asculta pentru a-ti obisnui urechea cu sunetele limbii.

  • Comunicarea cu vorbitori nativi: Incearca sa vorbesti cu nativi sau cu persoane care vorbesc fluent limba respectiva. Acest lucru te va ajuta sa-ti imbunatatesti pronuntia si sa intelegi mai bine contextul cultural.

  • Apelarea la un mentor lingvistic: Acesta te va ajuta in primul rand cu o evaluare de inceput corecta, astfel incat sa poti defini mai usor obiectivele specifice de invatare. Odata ce stii de la ce punct pleci si unde doresti sa ajungi, acesta te va ghida pas cu pas in calatoria ta si iti va fi alaturi cu solutii in caz de dificultati sau obstacole.

  • Si nu in ultimul rand, consistenta (!): Este regula de aur in atingerea obiectivelor. Este mai eficient sa inveti in mod regulat si putin in fiecare zi (invatat presupunand nu neaparat exercitii de gramatica, ci orice tine de limba franceza), decat sa inveti intensiv o data pe saptamana.

 
 
 

Comments


bottom of page